Problemy z uprawą selera – co zrobić, gdy seler ma chude łodygi
Dietetycy zagryzają na surowo. Dzieciaki jedzą go umazanego w maśle orzechowym. Kucharze używają klasycznego zestawu, będącego połączeniem marchewki, cebuli i selera naciowego, do aromatyzowania wszystkiego – od zup i dań do sosów. Pochodzący z basenu Morza Śródziemnego i uprawiany od 850 r. p.n.e. seler naciowy jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw w kraju.
Popularność tego warzywa skłania wiele osób do jego uprawy w przydomowym ogrodzie. Należy jednak pamiętać, że seler zmaga się z wieloma problemami związanymi z jego uprawą.
Chude łodygi selera
Jedną z najczęstszych dolegliwości przy uprawie selera jest chuda szypułka selera. Istnieje wiele powodów, dla których rośliny selera nie są grube.
Zbyt wczesne zbiory – seler wymaga przede wszystkim długiego okresu dojrzewania, wynoszącego 130-140 dni. Oczywiście, jeśli zbierasz seler wcześniej, rośliny selera nie będą jeszcze wystarczająco gęste. Ponadto seler jest podatny na mróz, nawet lekki. W świetle tych informacji, nagłe przymrozki mogą przyspieszyć wczesne zbiory, powodując, że zebrany seler będzie zbyt cienki.
Brak wody – innym powodem chudych łodyg selera może być brak wody. Brak wartości odżywczych sprawia, że łodyga selera składa się głównie z wody – dlatego wielu ludzi kojarzy seler z dietą – i jako taka wymaga w okresie wegetacji ogromnych ilości nawodnień. Hodowcy komercyjni selera naciowego, takiego jak ten, który znajdujemy w supermarkecie, polegają na skomplikowanych systemach nawadniania.
Za dużo ciepła – rośliny selera potrzebują co najmniej sześciu godzin słońca, a następnie popołudniowego zacienienia w najcieplejszej części dnia. Warzywa nie radzą sobie dobrze w upalne dni i to również może mieć wpływ na produkcję łodyg i ich obwód.
Niewystarczające nawożenie – warzywo potrzebuje również bardzo bogatej materii organicznej do intensywnej produkcji. Korzenie selera wyrastają tylko 15-25 cm od rośliny i 5-7 cm w głąb, więc wierzchnia warstwa gleby dostarcza większości składników odżywczych dla wzrostu. Przed przesadzeniem należy nawozić seler kilka razy.
Rodzaj uprawianego selera – wreszcie, rodzaj uprawianego selera może mieć pewien wpływ na wytworzenie cienkich łodyg. Seler naciowy, jak już wspomniano, jest typem produkowanym na sprzedaż w sklepie spożywczym i jest specjalnie wybierany ze względu na jego grube łodygi. Seler może być również uprawiany na liście, które są również jadalne i smaczne. Inne odmiany selera są bardziej krzaczaste, z licznymi małymi łodygami, większą ilością liści i silniejszym smakiem. Jednym z nich jest seler naciowy z Amsterdamu, odmiana dziedziczna sprzedawana w części ziołowej (nie warzywnej). Niektórzy uprawiają seler, który jest hodowany ze względu na okrągły korzeń gałkowy, a nie cienkie łodygi przypominające seler.
Polecam serwis, w którym odblokowywanie telefonu Android jest możliwe.
Tarasy są bardzo popularne jeśli chodzi o nowe projekty domów. Warto nad nimi pomyśleć.